Ontworpen en getekend in de maten S, M en L, door Annemiek, Modevakschool Annemiek van Bakel, Paterstraat 37A, Tilburg

STOF:
Voor dit ontwerp heb ik een yoggingstof gekozen, de buitenkant is oranje en de binnenkant (capuchon en beleg) zwart.

BENODIGDHEDEN:
Stof: oranje 1.60m. van 150 cm breed, zwart 70 cm van 150 cm breed, deelbare ritssluiting van 50 cm, 1.25 m koord, naadband en naaimachinegaren.

PATROONTEKENEN:
Teken het patroon volgens de maten die erbij staan. Op enkele plaatsen staan drie maten, de eerste is voor maat S, de tweede voor maat M en de derde voor maat L.
Begin het achterpand met een rechthoek van 30 X 62, 32½ X 63 of 35 X 64 cm. Teken een lijn op armsgathoogte, op 30 cm. van de onderrand. Teken de hals, de schouder, het armsgat en de zijnaad. Teken langs de hals een beleg van 5 cm breed en neem deze extra over.
Begin het voorpand met een rechthoek van 30 X 61, 32½ X 62 of 35 X 63 cm. Teken ook hier een lijn op armsgathoogte. Teken de hals, de schouder, het armsgat en de zijnaad. Teken in het voorpand de terugslag en neem deze extra over.
Begin bij de mouw met de middellijn, deze lijn is 62, 63 of 64 cm lang. De bovenste 5 cm. horen niet tot het mouwpatroon. Teken haakse lijnen onderaan en op 41, 42 of 43 cm, meet hierop de aangegeven wijdte en teken de zijkanten van de mouw. Teken de hulplijnen voor de mouwkop, links 4 cm binnen de opzet en rechts 1 cm. Teken de ronding van de kopmouw, de voorkant heeft altijd meer ronding dan de achterkant.
Begin bij de capuchon met een rechthoek van 27 X 39 cm. Teken rechts onderaan de hulplijnen en vervolgens de hele vorm van de capuchon.

KNIPPEN:
Knip van de oranje stof het voorpand, het achterpand, de mouw en de capuchon. En knip van de zwarte stof de capuchon, de terugslag en het halsbeleg. Het achterpand en het halsbeleg moeten aan de stofvouw liggen. Strijk meteen naadband langs de voorrand van het voorpand, dit om het uitrekken van de stof te voorkomen. Knip alles met 2 cm naad en 4 tot 5 cm zoom.

SUCCES!

  1. Stik de ronde middenachternaad van de capuchon.
  2. Leg beide capuchons met de goede kant van de stof tegen elkaar, stik de rechte voorrand (twee kleine stukjes openlaten i.v.m. het koordje).
  3. Draai de capuchon rechtsom en stik een tunnel van ongeveer 2 cm breed.
  4. Stik de schoudernaden, ook die van het beleg en de terugslag.
  5. Stik de ritssluiting tegen de voorrand.