Je bent aangenomen op de universiteit. Yay! Hartelijk gefeliciteerd! Het laatste wat je nu wilt doen is onnodig tijd besteden aan schoonmaken of schrobben. Maar ook als je op zoek bent naar een grondige schoonmaakbeurt voor een verschrikkelijk vieze situatie: Look no further, Christina deelt haar top 5 schoonmaak tips die het (studenten)leven makkelijker maakt.

1. Beperk je rommel. Waar water is, is leven, waar leven is, kan een opbouw van bacteriën en kiemen zijn. De beste manier om te voorkomen dat er derrie en smurrie opgebouwd wordt, is om zo min mogelijk (volle en lege) flessen uit te stallen. Dit geldt niet alleen voor de badkamer, maar ook voor de keuken.

2. Veeg de wc en de wasbak elke dag af. Er zijn goedkope vochtige doekjes, je kunt ze goedkoop bij Lidl of Aldi krijgen. Ze zijn geweldig! Maak je toilet dagelijks schoon, doe de doekjes in de prullenbak. Gemakkelijk, snel, simpel! Aan het einde van de week is dan het écht schoonmaken van het toilet en de wastafel niet zo vies of goor.

3. Muffe toiletgeur of constante verstopping? Er is een makkelijke truc die ik jaren geleden van een loodgieter heb geleerd. Warm water en afwasmiddel. Vul het toilet met een flinke (!) scheut afwasmiddel en giet emmers van heel warm water in het toilet totdat het ontstopt. Misschien is het nodig het twee tot drie keer te herhalen, maar het werkt!

4. De magie van bakpoeder (baksoda/baking soda) en schoonmaak azijn: het reinigt alles en op elke plek; van keuken tot toilet. Om het bakpoeder te laten bruisen: voeg een beetje azijn toe. Er ontstaat een witte pasta die je alle hoeken van het huis in mum van tijd omtovert tot een schone, frisse en geurloze plek. Het maakt de pannen in de keuken weer als nieuw en verwijdert aangebrande resten van het fornuis. Ook zonder azijn kun je het bakpoeder inzetten: een beetje poeder op en schoteltje verwijdert de vieze geurtjes in de koelkast. En bakpoeder in de wasmachine zorgt voor schone en schimmelvrije handdoeken.

5. Gemorste koffie of wijn op een houten vloer of tafel? Maak een oplossing met water en schoonmaak azijn en veeg het oppervlak onmiddellijk af. Voor een hardnekkige wijnvlek kan het nodig zijn om bakpoeder te mengen met genoeg minerale olie, citroenolie of lijnzaadolie om een pasta te vormen en veeg het dan lichtjes over de vlek met een zachte doek in de richting van de houtnerf. Laat de pasta 30 minuten rusten en verwijder het met een droge doek.

Dat was het! Mijn top vijf schoonmaak tips (voor studenten)

Christina

Engelse versie (English version)