Met een kop koffie zitten we aan de tafel in het kantoor van Decennia Design, een winkel in tweedehands vintage en retro design, sinds 2002 gevestigd in de Meelstraat. Bewust hebben Christiaan en Angelique Benschop dit pand aangeschaft, in eerste instantie om in te wonen, maar met een winkel in het achterhoofd. Angelique komt uit Tilburg en Christiaan heeft in Tilburg de opleiding detailhandel aan De Rooi Pannen gevolgd. De keuze voor Sint Anna is bewust, “De diversiteit aan bewoners maakt de wijk interessant” vertelt Christiaan. “De wijk is wel erg veranderd, de kleine winkeltjes en kroegjes in de straten zijn vrijwel allemaal verdwenen.” De passie voor design ontwerpen ligt aan de basis van deze speciaalzaak. Wat Christiaan vooral aantrekt in objecten uit deze periode is het materiaalgebruik en de zorgvuldigheid waarmee ontworpen is. “Objecten zijn uniek, divers en vaak een collectors item. Tegenwoordig lijken ontwerpen veel op elkaar, er is meer eenheid. Ook materiaalgebruik is veranderd, daarnaast heerst er een meer korte termijn visie als het op woninginrichting aankomt.“ De winkel past eigenlijk wel goed in deze wijk, van oudsher zijn hier werkplaatsen met kleine winkels in het woonhuis te vinden. Er wordt uit verschillende Europese landen ingekocht. Niet alle objecten zijn direct voor verkoop geschikt. Deze worden eerst schoongemaakt, waar nodig gerestaureerd en zelfs vermaakt tot een (iets) ander meubelstuk. Aan de overkant van de straat beschikken ze over een hele grote loods, een oude textielfabriek. Hier is voldoende ruimte voor de werkplaats, fotostudio en diverse showrooms, waarvan één in de oude directiekamer. Ze voeren alles in eigen beheer uit en ze hebben inmiddels zes mensen in dienst en kunnen elk jaar ruimte bieden aan acht stagiairs. “Toen we begonnen met de winkel waren we overtuigd van de kracht van een goede webshop. Hiermee heb je een heel groot bereik. ”En dat klopte, ze hebben heel snel een wereldwijde klantenkring opgebouwd. Gewoon vanuit Tilburg. Ook vanuit heel Nederland weten ze de winkel te vinden en dan wordt een bezoek aan de winkel vaak een dagje
Tilburg met een museumbezoek, lekker hapje eten, winkelen in het centrum en soms zelfs een overnachting. Het hergebruik van deze mooie objecten is ook heel duurzaam, vaak zijn ze al meer dan vijftig jaar oud en ze kunnen makkelijk nog vijftig jaar mee. De trend is nu dan ook dat mensen een exclusief stuk als investering kopen en dit dan ook koesteren. “Alle objecten hier hebben een verhaal, ze komen ergens vandaan en uiteindelijk is het natuurlijk het leukst als je klanten ook echt gezien hebt en het verhaal mee kunt geven”. “En gelukkig hebben we ook hele leuke en trouwe klanten uit de wijk en uit de stad.“ Niet alleen de goede webshop, maar ook de locatie waar ze zitten heeft er toe bijgedragen dat ze de winkel op deze wijze kunnen voortzetten. Als ze de loods niet meer kunnen gebruiken is het maar de vraag op welke wijze en op welke locatie ze dan verder kunnen. Een winkel waar klanten komen is op veel bedrijventerreinen niet toegestaan en ook in woonwijken is dat lastig. Voor dit moment zitten ze echter nog prima op deze locatie en hebben pas de winkel en het woonhuis zo aangepast dat zelfs hun eigen woonkamer een onderdeel van de winkel is!

Winkel en loods 2.000m2
Meelstraat 82 5025 KN Tilburg
013 5219206
Openingstijden di-wo-do-vr 09:30 – 18:00 za 11:00 – 17:00
www.decenniadesign.nl